Tervetuloa Rauman Frisbee ry:n kotisivuille!

Frisbeegolfin säännöistä tärkeimmät ovat hyvät tavat liikuttaessa ja pelatessa yleisellä puistoalueella. Muista aina varoa muita puistossa liikkuvia. Kerro lajista ja pyydä kohteliaasti siirtymään jos joku on väylällä. Älä kiroile ja roskaa, sillä annat mallia nuoremmille pelaajille. Muista pitää hauskaa!
Jos haluat tietoa frisbeestä tai sinulla on muuten vaan ehdotuksia lajin parantamiseksi Raumalla, laita meiliä tulemaan hallitus@raumanfrisbee.net.

Peliohjeet

KÄYTTÄYTYMINEN

Frisbeegolfin pelaaminen ei edellytä golfista tutun ”greencardin” suorittamista. Useimmat radat ovat ilmaisia ja niillä tapaa monenlaisia harrastajia. Jotta harrastaminen sujuisi ongelmitta, on syytä noudattaa oikeaa etikettiä.

Huomioi muut puistonkäyttäjät

Suurin osa radoista sijaitsee julkisissa puistoissa, joissa on paljon muitakin ulkoilijoita. He eivät välttämättä tiedä, missä väylät sijaitsevat tai edes että puistossa pelataan frisbeegolfia. He eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä frisbeegolfkiekon osuma tuntuu. Siksi vastuu julkisten puistonkäyttäjien hyvinvoinnista on aina frisbeen heittäjällä. Varmista aina ettei edessäsi ole muita ihmisiä ennen kuin heität. Joskus muut ulkoilijat saattavat olla nauttimassa ulkoilmasta keskellä frisbeegolfväylää. Voit pyytää heitä kohteliaasti siirtymään. Muista kuitenkin että julkinen puistoalue kuuluu kaikille.

Huomioi muut frisbeegolfaajat

Frisbeegolfin suosio kasvaa jatkuvasti ja monet radat ovat usein täynnä pelaajia. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää huolehtia yleisestä turvallisuudesta. Anna edellisen ryhmän pelata väylä rauhassa loppuun ennen kuin avaat. Vaikka et kykenisikään heittämään edelläsi pelaaville asti, on hätiköiminen turhaa ja voi häiritä muita pelaajia. Radalla on suotavaa antaa muille pelaajille peli- ja keskittymisrauha. Monet pelaajat kokevat myös lähellä olevien ihmisten liikkumisen häiritsevänä. Jos kaverisi on puttaamassa, älä heilu vaan seiso paikallasi. Eritoten suoraan korin takana liikkuminen on häiritsevää. Pyri sijoittumaan siten, että pelaajan näkökentässä on mahdollisimman vähän ylimääräisiä häiriötekijöitä.
Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, pelaa enintään 4 - 5 hengen ryhmissä. Yli viiden hengen ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, mikä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita. Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää heidät ohi.

Pidä radat siisteinä ja vahingoittumattomina

Roskaaminen on kiellettyä. Kanna tyhjät pullot mukanasi kotiin ja vie roskat roskakoreihin. Radalla olevat puut, pensaat ja muut luonnolliset esteet ovat siellä tarkoituksella. Puiden ja niiden oksien tuhoaminen on kiellettyä. Roskaamisen ja tuhotöiden aiheuttamat ylimääräiset kustannukset pilaavat harrastajien ja koko lajin imagoa.

Naapurisopu

Puistot ovat usein asutuksen läheisyydessä. Pidä huoli että käytökselläsi et häiritse puiston vieressä asuvia ihmisiä. Jos kiekko vahingossa lentää jonkun pihaan, on kohteliasta pyytää lupa sen noutamiseen.
Usein frisbeegolfratojen läheisyydessä on myös muiden lajien harrastuspaikkoja. On kaikkien etu, että yhteistyö sujuu kitkattomasti. Kaupungit ja kunnat voivat halutessaan poistaa väyliä tai jopa kokonaisia ratoja käytöstä jos mikäli harrastajat eivät käyttäydy asiallisesti.

Frisbeegolfkiekkojen merkkaaminen ja löytökiekot

Merkitse pelivälineesi ennen ensimmäistäkään heittoa. Virallisissa kilpailuissa kiekkojen on oltava yksilöllisesti merkattuja ja kiekkojen merkitseminen parantaa oleellisesti löytäjän mahdollisuuksia palauttaa kiekko oikealle omistajalleen. Oman nimen ja puhelinnumeron merkitseminen riittävät, mutta voit myös merkitä kiekkoihisi muita yhteystietoja.
Aktiivisesti ylläpidetyillä radoilla on yleensä löytökiekkolaatikko, johon löytyneet kiekot voi palauttaa. Kiekkojen rehellinen palauttaminen palvelee kaikkia harrastajia. Kysy paikalliselta seuralta tarkemmat ohjeet omien kadonneiden kiekkojesi palauttamisesta. Jos löytämässäsi kiekossa ei ole puhelinnumeroa, voit kysellä kiekon omistajan tietoja muilta pelaajilta. Löytökiekon haltuunotto on rikos.
Frisbeegolfkiekot eivät ole kovin kalliita, mutta aktiiviharrastaja kadottaa niitä usein, mikä kasvattaa harrastuksen kustannuksia. Rahalliset menetykset ovat kuitenkin kiekon mennessä hukkaan monille toissijaisia. Pyrithän aina palauttamaan löytämäsi kiekot!

Lähde: Suomen Frisbeegolfliitto


SÄÄNNÖT LYHYESTI

Frisbeegolfissa on tarkoitus kiertää rata läpi mahdollisimman vähin heitoin. Peli alkaa ensimmäisen väylän avauspaikalta ja jatkuu aina viimeisen väylän väylämaaliin saakka. Väylämaalina käytetään useimmiten tarkoitusta varten tehtyä maalikoria, mutta myös muita esinemaaleja (kuten puita ja pylväitä) voidaan käyttää.

Pelin kulku

Peli alkaa ensimmäisen väylän avauspaikalta ja jatkuu aina viimeisen väylän väylämaaliin saakka, heitto kerrallaan. Seuraava heitto lähtee siitä mihin ensimmäinen kiekko on pysähtynyt. Kauimpana korista oleva pelaaja heittää ensimmäisenä. Heittämistä jatketaan kunnes kiekko lepää maalikorissa. Väylän jälkeen siirrytään seuraavan väylän avauspaikalle ja käytetyt heitot merkitään ylös. Radan vähimmillä heitoilla suorittanut on voittaja.
Pelaamisen vaikeuttamiseksi radoilla on puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä. Nämä esteet ovat oleellinen osa lajia, eikä niitä saa siirtää tai poistaa – saati vahingoittaa – kierroksen aikana.
Joillakin radoilla on myös pelikelvottomia alueita, eli niin sanottuja OB-alueita (Out of Bounds), jotka on usein merkitty kepeillä tai naruilla. Myös polut, tiet ja ojat saattavat muodostaa OB-rajan. Mikäli heittosi päätyy tällaiselle pelikelvottomalle alueelle, lisätään tulokseesi yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan siitä kohdasta josta kiekko meni pelikelvottomalle alueelle. Voit myös halutessasi heittää uudelleen samasta paikasta kuin mistä heitit edellisen heittosi, mutta väyläsi tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto.

Lähde: Suomen Frisbeegolfliitto